Ambasadorji Konjiškega maratona

Ponosni smo na ambasadorje

Konjiškega maratona, ki izkazujejo podporo teku in Konjiškemu maratonu.

Ambasador

Oliver Tič

Ambasador

Matej Banovšek

Ambasador

Bogomir Dolenc

Ambasador

Blaž Švab

Ambasador

Peter Kavčič

Ambasador

Urban Praprotnik

Ambasadorka

Tamara Zidanšek

Ambasador

Rok Marguč

Ambasador

Filip Mlinšek

Ambasador

Jure Zdovc

Ambasadorka

Martina Ratej

Ambasador

Marjan Jelenko

Ambasador

Miro Kregar

Ambasador

Igor Jurič

Ambasador

Miloš Šporar

Ambasador

Oliver Tič

Konjičan in svetovni pohodnik Oliver Tič, znan tudi kot Oli Walker, se je Konjiškega maratona že večkrat udeležil. Po tem, ko je pred mnogo leti prvič prehodil slovenska tla od Lendave do Portoroža, se je odločil, da bo prehodil še prostrane Združene države Amerike od zahoda proti vzhodu, kar mu je uspelo v pičlih nekaj mesecih. Kmalu si je zaželel novega, še bolj zahtevnega izziva, zato se je odpravil na pot od Argentine do Aljaske ter v 993 dneh prehodil 15 držav in 25.112 kilometrov. Vse od Peruja naprej mu je družbo delala psička Carlitos, ki jo je še kot mladička našel na cesti, posvojil in po osvojenem cilju pripeljal v Slovenijo.

Postati ambasador Konjiškega maratona mi je v čast, ker je njegova izvedba vedno na najvišjem nivoju, kar posledično pomeni, da za vsem tem stoji ekipa, ki se vsako leto trudi, da je izvedba popolna. Zame osebno je to ena izmed najbolje organiziranih prireditev v Sloveniji.

Ambasador od leta:2018

Ambasador

Matej Banovšek

Na trasi Konjiškega maratona se ne bo zgodilo prvič, da bo razdaljo 10 km pretekel znani glasbenik Matej Banovšek, ustanovitelj Ansambla Banovšek in dolgoletni učitelj harmonike. Nihče na svetu pa do tistega zgodovinskega trenutka še ni pretekel 10 km in pri tem neprekinjeno na svojo harmoniko igral Golico. Konjičan je naredil prav to.  Matej je poosebljenje športnega in hkrati veselega duha, obenem pa je s svojim podvigom tudi pomagal. Zbral je namreč tekaško ekipo, ki ga je spremljala brez inštrumentov, skupaj pa so zbirali denar za terapevtsko kolonijo otrok s cerebralno paralizo društva Sonček. Tako je postal tudi ambasador Konjiškega maratona – Maratona z dušo.

Konjiški maraton je zadnja leta najlepša športna prireditev v naših krajih. Ljudi vzpodbuja k temu, da se ob gibanju v čudoviti naravi tudi družijo. Sam se ga udeležim vsako leto, včasih tudi po neprespani noči. 🙂

Ambasador od leta:2018

Posebnost:pretekel 10 km in ob tem ves čas na harmoniko igral Golico

Ambasador

Bogomir Dolenc

Bogomir Dolenc je ekstremist na področju rekreativnega teka, obenem pa mu daje tudi dobrodelen pridih. S svojimi podvigi, ki zaradi svoje nevsakdanjosti zagotovo pritegnejo veliko medijske pozornosti, skuša pomagati ljudem, ki potrebujejo pomoč. Prav zato je začel s projektom 42 maratonov v 42 dneh, kjer je zbiral denarna sredstva za ustanovo Mali Vitez preko donacij. Na véliki projekt se je pripravljal že leta 2017 – na 10 maratonih v 10 dneh je denar prav tako zbiral z donacijami, namenil pa ga je skladu za socialne otroke. 6. Konjiški maraton je bil tako njegov 37. maraton zapovrstjo.

»Pri iskanju lokacij izvedbe 42 dnevnih maratonov sem želel enega izmed maratonov tudi preteči v Slovenskih Konjicah. Termin Konjiškega maratona je ustrezal v termin projekta in, ko sem vzpostavil kontakt z organizatorjem, mu predstavil idejo, sem takoj dobil njegovo podporo in podporo Občine Slovenske Konjice. Ker sam tečem s srcem in čutim osebe, ki jim želim s tekom pomagati, je tudi slogan Maraton z dušo del mene in se lahko poistovetim z njim. Definitivno bo to Maraton z dušo – za vse tekače, ki bodo tekli, in za vse male viteze, za katere bom jaz tekel.«

Ambasador od leta:2018

Posebnost v 2018:pretekel 42 maratonov v 42 dneh (tudi na Konjiškem maratonu) za Male viteze

Posebnost v 2019:tekel okrog Slovenije - 1200 km v 12 dneh, za Male viteze

Ambasador

Blaž Švab

Blaž, naš »sosed« iz Oplotnice, je eden najbolj prepoznavnih obrazov v Sloveniji. Je pevec in frontman priljubljenega ansambla Modrijani, avtor besedil in glasbe mnogih skladb tega in drugih ansamblov. Že leta uspešno pripravlja in vodi zabavni glasbeni oddaji, televizijsko Slovenski pozdrav na RTV Slovenija in radijsko Pod Roglo se poje in igra na Radiu Rogla. Je (sam ali z ansamblom) prejemnik več viktorjev in ostalih prestižnih nagrad zabavnega in glasbenega sveta. Že dalj časa je so-avtor (in izvajalec) najbolj množično obiskanega tovrstnega zabavnega dogodka v Sloveniji Noči Modrijanov. Na odrih preživi približno 200 dni na leto, dodati pa je treba še snemanja televizijskih oddaj, ki jih je približno štirideset na leto (na slovenski televiziji pripravlja in vodi tudi priložnostne oddaje zabavnega programa, na primer silvestrsko oddajo ter festival Slovenska polka in valček). Šest let je delal na Inštitutu Antona Trstenjaka v terapevtski skupini zdravljenih alkoholikov in na področju gerontologije. V prostem času zelo rad gleda filme, teče, igra mali nogomet in navija za vse slovenske športnike.

»Fizična obremenitev je zame ključ do avtorefleksije in osebne rasti. Zelo spoštujem ljudi, ki se ukvarjajo s športom, opažam, da jim ta »da« celo vrsto dobrih lastnosti, ki ostanejo tudi v letih, ko niso več tako zelo športno dejavni. Poleg tega nas Slovence v dobrem najbolj povežeta glasba in šport.

Že od njegovega »rojstva« z naklonjenostjo spremljam Konjiški maraton. Pomembno je spremenil utrip pri nas, ne samo na dan teka – tudi vsakdan: ko se peljem po naših cestah, srečujem v vseh letnih časih vse več ljudi, ki tečejo. Menim, da je Konjiški maraton ljudem, ki živimo tukaj, dal nove življenjske osebne priložnosti, krajem in organizacijam pa možnosti za promocijo.

Enkrat sem bil že tik pred tem, da tudi sam štartam na Konjiškem maratonu. A po preigrani noči je to vsako leto prevelik izziv. Moj štart pa zagotovo še pride!«

Ambasador od leta:2017

Posebnost:na Konjiškem maratonu podelil nagrado najboljšemu tekaču skupine Radia Rogla

Ambasador

Peter Kavčič

Peter Kavčič je športni komentator, ki ga javnost pozna predvsem po komentatorskih prenosih atletskih, gimnastičnih in nekaterih drugih športnih tekmovanj. Peter je tudi profesor športne vzgoje na osnovni šoli in navdušen tekač. Zase pravi, da je atletika njegova velika ljubezen že iz otroštva, ko je tudi sam obiskoval treninge v Celju. Odlikuje ga več kot 15 let komentatorskih izkušenj – tako na malih zaslonih, kakor tudi na športnih prireditvah in tekmovanjih v živo, kjer s svojo strokovnostjo, izjemno energijo in povezovalnim talentom oplemeniti dogajanje na progi in v startno-ciljni ravnini.

Veseli me, da sem kot napovedovalec sodeloval že pri krstni izvedbi Konjiškega maratona. Že med samim spremljanjem sem se takrat ulovil v mislih, kako posrečeno so organizatorji izbrali krilatico za maraton – maraton z dušo. Prireditev res ima dušo, kar najbolje ilustrirajo obrazi sodelujočih tekačic in tekačev. Čudovito okolje po katerem tečejo, sproščeno vzdušje, domačnost in gostoljubje organizatorjev se dotaknejo duše vsakega udeleženca. Na Konjiškem maratonu prav vsak začuti pozitivno energijo, ki je nalezljiva. Zato je ta prireditev krasna promocija za košček Slovenije, ki se dotika Pohorja. Le tako naprej …

Ambasador od leta:2017

Posebnost:športni voditelj na VSEH Konjiških maratonih do zdaj

Ambasador

Urban Praprotnik

Urbana Praprotnika vsi poznamo kot izjemnega tekaškega trenerja, strokovnjaka za gibanje, predavatelja in resničnega, pravega poznavalca tekaškega športa. Urban Praprotnik je torej mnogo več kot tekaški trener – tek je namreč nit, ki njegovo življenje tke v toliko različnih vzorcih – od najlepših do tistih najbolj bolečih. Kot pravi sam: »Ker seveda veliko tečem, bi lahko kdo pomislil, da mi tek pomeni vse. Če pomislim, je res ravno obratno, s pomočjo teka imajo vse reči v življenju večji pomen. Čutim, kako bolj polno živim s pomočjo teka na različnih dejavnostih. Hkrati pa me v bistvu vse to tudi ustvarja, takšnega tekaškega trenerja, kot sem«.

»Simbol Slovenjskih Konjic je konj. Ta plemenita žival, ki združuje v sebi eleganco, moč in vztrajnost, nam je lahko za zgled, kako se teče. Narava vztrajnostnega teka je zapisana v njegove, kot tudi v naše gene. Zato je čisto naravno, da se udeležimo Konjiškega maratona.«

Ambasador od leta:2017

Posebnost:na Konjiški maraton pripeljal največjo tekaško skupino v zgodovini

Ambasadorka

Tamara Zidanšek

Tamara je trenutno najboljša slovenska tenisačica in hkrati ena najbolj perspektivnih tenisačic na svetu, doma iz Slovenskih Konjic, kjer je s tenisom tudi začela. Nekoč zmagovalka mladinskih deskarskih tekem, danes pa stalnica najboljših 100 igralk sveta na lestvici WTA, ki Slovence navdušuje z rezultatom na pariškem grand slamu Roland Garros.

Šport povezuje ljudi. Maratona se udeležijo ljudje z različnimi cilji, bogate starostne strukture, od profesionalnih športnikov do rekreativcev … Pa vendarle tega dne vsi skupaj, ne glede na medsebojno različnost, soustvarjajo en skupen dogodek, ki jih druži in prinaša ogromno dobre volje ter pozitivne energije. Vsak udeleženec tega dne zabeleži svojo zmago. V tem je čar in neprecenljiva vrednost, ki se je udeleženci zavedajo, zato se za prihodnost Konjiškega maratona ni bati.

Ambasadorka od leta:2016

Posebnost:Konjičanka, podira meje svetovnega tenisa

Ambasador

Rok Marguč

Rok Marguč je profesionalni deskar na snegu in eden najboljših slovenskih deskarjev. Njegovi najmočnejši disciplini sta paralelni slalom in paralelni veleslalom. V svoji zbirki ima večje število odličij, ki jih je osvojil na svetovnih prvenstvih in svetovnih pokalih, njegove dosedanje uspehe pa odlično zaokroža 5. mesto iz Olimpijskih iger v Sočiju in 3. mesto na svetovnem pokalu v deskarskem veleslalomu pred domačim občinstvom na Rogli.

Sem mnenja, da smo Slovenci izredno športen narod, saj športamo, kjer je to le mogoče. Šport nam je vsem položen v zibelko, to nam je v naravi in samo od nas samih je odvisno, koliko se bomo resnično gibali. Toliko kot je različnih ljudi poznamo tudi različnih športov in zato sem prepričan, da lahko prav vsakdo najde šport zase. Osnova človeških motoričnih sposobnosti je tek, zato tecimo čim več! Vabim vas na Konjiški maraton!

Ambasador od leta:2015

Posebnost:na svetovnem prvenstvu v deskanju na snegu na bližnji Rogli osvojil bron

Ambasador

Filip Mlinšek

Filip Mlinšek je uspešen slovenski alpski smučar, slalomist, doma prav iz Slovenskih Konjic. Slovenske barve je odlično zastopal na Evropskih pokalih in na najpomembnejšem univerzitetnem športnem tekmovanju na svetu, zimski univerzijadi, kjer je leta 2011 osvojil kar dve medalji (srebro in bron), nato pa še letos februarja dodaten bron. Filip je prejemnik Mednarodne nagrade FIS-a, Mednarodne smučarske zveze, imenovane po Matteu Baumgartnu, ki jo podelijo mlademu športniku, ki po mnenju FIS-ove komisije najbolje združuje vrhunske dosežke v alpskem smučanju z uspešnim šolanjem. Njegove uspehe je prepoznala tudi domača Občina Slovenske Konjice, in ga večkrat imenovala za športnika leta.

Kot Konjičan in hkrati aktiven športnik s ponosom spremljam Konjiški maraton, že odkar smo na razmočenem Starem trgu dve leti nazaj uslišali prvi štartni strel. In, kot se zdi, ni bil muha enodnevnica, saj ob pogovorih z znanci in prijatelji nemalokrat beseda nanese na pripravljenost, vzdržljivost in ohranjanje kondicije tudi po končanem maratonu. Ponosen sem, da se tek kot preprosta oblika gibanja, ukoreninja in postaja način življenja, ter da se s tem izboljšuje počutje in hkrati zdravje marsikaterega posameznika. Menim, da so tovrstne prireditve dobre, saj nam ponujajo velik razpon tekačev, od čistih začetnikov, pa vse do vrhunskih tekmovalcev, ki jih je čedalje več. Kljub temu pa je moč čutiti, da je tekmovalcem skupna želja po sodelovanju in ne zmagi, kot vedno poudarja moja babica. 🙂

Ambasador od leta:2015

Posebnost:Konjičan, vsako leto podpre in obišče Konjiški maraton

Ambasador

Jure Zdovc

Jure Zdovc je eden izmed najuspešnejših slovenskih in evropskih košarkarjev, ki je svojo kariero začel ravno v klubu Comet v Slovenskih Konjicah. Kasneje je profesionalno igral za ljubljansko Olimpijo, nato pa še v številnih drugih evropskih klubih. Kot član jugoslovanske reprezentance je dvakrat osvojil naslov evropskega in enkrat svetovnega prvaka. V času samostojne države je z reprezentanco nastopal na prvih štirih nastopih Slovenije na evropskih prvenstvih.

Po koncu igralske kariere je pričel s trenersko. Treniral je več tujih klubov, do državnega prvaka je med drugim pripeljal tudi domači klub Union Olimpija, v sezoni 2011/2012 pa je bil izbran za najboljšega trenerja evropskega pokala. Kot selektor slovenske reprezentance je že v svoji prvi sezoni igralce pripeljal do takrat največjega uspeha slovenske košarke, saj so se prvič uvrstili v polfinale enega večjih košarkarskih turnirjev.

Maraton v Konjicah je enkratna zamisel. Mislim, da so Konjice idealne za takšno prireditev, saj narava, okolica in same Konjice lahko nudijo prekrasno traso za tek. Upam, da se ga bom lahko udeležil tudi sam.

Foto: Vid Ponikvar

Ambasador od leta:2014

Posebnost:Konjičan, v Evropi pustil pečat kot eden najboljših košarkarjev in trenerjev

Ambasadorka

Martina Ratej

Martina je ena najuspešnejših slovenskih atletinj, naša najboljša metalka kopja, doma iz okolice Slovenskih Konjic. Za Slovenijo je nastopila na Poletnih olimpijskih igrah 2008 v Pekingu, kjer je v metu kopja v kvalifikacijski skupini osvojila 37. mesto. Na Sredozemskih igrah 2009 v Pescari je v isti disciplini osvojila bronasto medaljo. Leto kasneje je v Arlesu v Franciji podrla osebni in slovenski rekord, s tem ko je kopje po njenem metu na tleh pristalo pri 65,96 m. Leta 2012 je nastopila tudi na Poletnih olimpijskih igrah v Londonu, kjer je v finalu osvojila 7. mesto. Na Mediteranskih igrah leta 2013 v Turčiji je slavila z zlato medaljo, leto kasneje pa na evropskem prvenstvu v švicarskem Zürichu osvojila odlično 6. mesto. Svoje uspehe v letu 2014 je kronala še s srebrom skupnega seštevka atletske diamantne lige v Bruslju.

Kot atletinja in Konjičanka sem na Konjiški maraton prav ponosna. Atletika resnično je kraljica športov in včasih se ji z zapostavljenostjo v medijih dela krivica – prav je, da nekdo vendarle naredi promocijo temu čudovitemu športu. Slovenske Konjice pa so mi tako ali tako vedno predstavljale dom, kamor se z veseljem vračam v dobrem in slabem in kjer me vedno sprejmejo z odprtimi rokami, kjer se počutim tako domače. Vesela sem, da sta dve, meni tako ljubi stvari združeni v enem dnevu, na Konjiškem maratonu.

Ambasadorka od leta:2014

Posebnost:Konjičanka, postala najboljša slovenska atletinja

Ambasador

Marjan Jelenko

Marjan je uspešen in aktiven nordijski kombinatorec iz Zreč. Kot deček je treniral smučarske skoke v Velenju, nato pa je iz radovednosti obiskal tekmo nordijskih kombinatorcev. Svoj talent je pokazal že na mladinskih svetovnih prvenstvih, na katerih je prigaral tri medalje, potem pa postal ključni mož slovenske reprezentančne ekipe. V Lillehammerju na Norveškem je osvojil peto mesto, velikokrat pa se je znašel med najboljšo deseterico svetovnega pokala. Po izboru vodij vseh reprezentanc svetovnega pokala je bil leta 2013 izbran za novinca leta. Svojo kariero je okitil še z nastopom na zimskih Olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je zasedel odlično 16. mesto.

Organizacija Konjiškega maratona je na zelo visokem nivoju, postal je lepa prireditev v naših krajih, zanimiva tako za gledalce kot tudi za tekmovalce. Zelo veliko je neprofesionalnih tekačev in dejstvo, da se ga udeležujejo tudi tisti, ki navadno ne tečejo, je velik uspeh. Koristi od Konjiškega maratona imamo tudi profesionalni športniki. Tek je osnovna disciplina vsakega športa in tu se lahko tudi profesionalni športniki drugih disciplin pomerimo proti profesionalnim tekačem in s tem preverimo svojo pripravljenost. Tudi treningi so bolj intenzivni, če se pripravljaš na nastop pred domačimi gledalci in veš, da bodo nasprotniki res vrhunsko pripravljeni.

Tek je zaradi Konjiškega maratona postal bolj priljubljen. Bližje našim krajem je maraton, več je tekačev, kar zelo rad vidim. Maraton vidim predvsem kot motivacijo, da se mladi sploh začnejo ukvarjati s tekom in tako občutijo njegove pozitivne posledice. Ko enkrat tečeš z veseljem, je vse lažje. Tudi ko mlade v šoli preveč, po naše rečeno “matrajo”, je tek res prava stvar za počitek misli in si iskanje nove energije. 🙂

Konjiškega maratona se bom zagotovo udeležil. Če mi bo program dopuščal, pridem kot tekmovalec, sicer pa vsaj kot gledalec.

Ambasador od leta:2014

Posebnost:Zrečan, kot olimpijec in vrhunski nordijski kombinatorec širi besedo o domačih krajih po svetu

Ambasador

Miro Kregar

Miro je že dolgo poznan kot slovenski ekstremni športnik, ultratriatlonec. Udeležuje se tekmovanj povprečnežu nepredstavljivih razsežnosti, začenši z Ironman triatlonom. Kličemo ga lahko tudi svetovni prvak. Zmagal je namreč v triatlonu Ultraman na Havajih, kjer je treba preplavati 10 km, prekolesariti 421 km, na koncu pa še preteči 84 km. Leta 1995 je patentiral pripomoček za učenje smučanja, otroške smučarske vajeti, za katere je prejel srebrno plaketo zveze inovatorjev Slovenije. Na 11-mesečno sezono preplava približno 1000 km, prekolesari okoli 12.000 km in preteče nekje 3000 km.

Tekmujem in treniram tudi na krajše razdalje, tako da »krajše« tekme, če jih lahko tako imenujem, kot je 21-kilometrski Konjiški maraton, vidim kot odlično pripravo na daljše tekme. September se tudi zelo lepo poklopi z mojimi pripravami na havajski Ultraman. Če bo le vse po sreči, se jeseni vidimo na Konjiškem maratonu!

Ambasador od leta:2014

Posebnost:zmagal na svetovnem prvenstvu v ultratriatlonu Ultraman na Havajih

Ambasador

Igor Jurič

Igor Jurič je znan novinar z RTV Slovenija, nekdanji berlinski dopisnik, voditelj televizijskih oddaj Dnevnik in Globus, v prostem času pa tudi rekreativni tekač. Pretekel je že več maratonov, med enega izmed svojih največjih podvigov pa šteje pretečen berlinski maraton tri mesece po zdravljenju težke bolezni. Tek rad označi kot zdravilno in terapevtsko sredstvo. Iz nemščine je prevedel t. i. tekaško biblijo, Veliko tekaško knjigo avtorja Herberta Steffnyja, nekoč najboljšega nemškega maratonca in cenjenega tekaškega trenerja.

Tovrstni maratoni se mi zdijo zelo dobra popestritev, zlasti  za nas, rekreativce, kajti med letom, ko treniraš, to lahko počasi postane dolgočasna rutina. Udeležba na maratonu pa je vedno neke vrsta vzpodbuda, motivacija. Seveda se lahko udeležuješ maratonov, kjer prevladuje množičnost, vendar so tako imenovani »domači« maratoni nekaj povsem drugega. Število udeležencev je omejeno, vzdušje je nekoliko manj tekmovalno kot na razvpitih množičnih maratonih in imaš občutek večje domačnosti. Je pa še ena velika prednost, da so običajno organizatorji dejansko zelo prijazni do vseh udeležencev in res dobro poskrbijo za njih. Imam občutek, da jim ni v prvi vrsti interes pobrati denar od udeležencev, ampak da pripravijo tekaški dogodek, ki bo vsem ostal v spominu, ne glede na rezultat, ki ga bodo dosegli.

Ambasador od leta:2014

Posebnost:prevedel Veliko tekaško knjigo in pretekel Berlinski maraton po hudi obliki raka

Ambasador

Miloš Šporar

Miloš, med prijatelji poznan tudi kot Miki, je znani konjiški športnik. Nekoč je bil uspešen košarkar v vseh selekcijah košarkarske reprezentance Slovenije, dolga leta pa je igral tudi v tujini, med drugim na Cipru, v Franciji, na Hrvaškem in Poljskem. Bil je kapetan mlade reprezentance Slovenije (v ekipi z Jako Lakovičem, Primožem Brezcem, Matjažem Smodišem idr.), ki je leta 1998 v Trapaniju na evropskem prvenstvu za igralce do 22 let osvojila srebrno kolajno. Njegov največji klubski uspeh pa je naslov pokalnega prvaka Hrvaške, ki ga je leta 2004 osvojil s Splitom. Danes je uspešen košarkarski trener, trenutno pa se največ ukvarja z mladimi nadarjenimi košarkarji kot vodja v svojem košarkarskem klubu za mlajše Miki šport.

Konjiški maraton je odlična promocija atletike v konjiški občini in hkrati samega mesta Konjice. Maraton pozdravljam in podpiram z upanjem, da se bo razvijal do še večjega obsega. Tudi sam se želim preizkusiti na Konjiškem maratonu, vendar zaradi svoje nepredvidljive kariere dogodke trenutno težko načrtujem vnaprej. Zagotovo pa bom nanj povabil čim več svojih prijateljev oz. znancev, saj je ta maraton vreden udeležbe.

Ambasador od leta:2014

Posebnost:konjiški košarkar in trener otroke v svoji šoli uči ljubezni do športa

Preverite še znamenitosti v okolici