Znamenitosti

Znamenitosti v naši okolici

Dravinjska dolina, po kateri poteka trasa Konjiškega maratona, je izredno razgibana in raznolika. Tekaču se odpira pogled na vinorodne Škalce, ki v jesenskem času obarvajo pokrajino s paleto pisanih barv. Sredi urejenih teras je ugnezdena vinska klet Zlati grič, ki v svojih ravno prav ohlajenih prostorih skriva bogat nabor žlahtne kapljice. Na drugi strani dolino objema Konjiška gora, ki varuje skrivnosti v legendo ovitega zmaja, hkrati pa daje zavetje zgodovinskemu spomeniku, ruševinam Starega gradu.

Občina Slovenske Konjice ponuja vpogled v življenje in delovanje kartuzijanov: meniškega reda, ki je bival v Žički Kartuziji. Le streljaj iz mesta lahko uživate v gorskem zraku, ki ga ponuja v vseh letnih časih privlačna Rogla. Če se vam po vseh aktivnostih zahoče kvalitetnega počitka in rehabilitacije, morate obiskati Terme Zreče.

Zgodovina, prosti čas

Staro mestno jedro Slovenske Konjice

Staro mestno jedro ali Stari trg se prvič omenja že leta 1146. Stari trg je v srednjem veku zrasel okoli postojanke, ki je bila namenjena menjavi konj. Konjice so torej nastale kot obcestna naselbina in so imele predvsem prometno-tržni značaj. Danes vas na sprehodu skozi mestno jedro spremlja zanimiva arhitektura, svoja vrata pa vam odpirajo številni muzeji in galerije. Tako lahko obiščete Mestno galerijo Riemer (zbirka slik in stilnega pohištva), muzejsko zbirko militarij in predmetov iz obdobja Avstro-Ogrske monarhije in Muzej gasilstva (v gasilskem domu).

Več na tic.konjice.si

Foto: Andraž Korošec

Kje:Stari trg, Slovenske Konjice

Oddaljenost:0 km

Področje:zgodovina, prosti čas

Primerno za:celo družino

Več:tic.konjice.si

Kulinarika

Vinska klet Zlati grič

Vinska klet podjetja Zlati grič se nahaja v idiličnem ambientu vinogradov konjiških Škalc. Klet predstavlja tehnološko in arhitektonsko enega najmodernejših tovrstnih objektov v tem delu Evrope. Kompleks zajema kleti z vinsko posodo, proizvodni del in prostore za trženje. V kleti pridelujejo samo kakovostna in vrhunska vina, zato tehnologija pridelave grozdja temelji na minimalnih obremenitvah trte in na okolju prijazni pridelavi. Manjšim in večjim skupinam omogočajo ogled kleti in različne degustacije, redno pa prirejajo tudi Vinske zgodbe in druge prireditve.

Več na www.zlati-gric.si

Kje:Škalce, Slovenske Konjice

Oddaljenost:1 km

Področje:kulinarika

Primerno za:celo družino

Več:www.zlati-gric.si

Šport

Golf Zlati grič

Na obrobju Slovenskih Konjic, v predelu Škalce, leži igrišče za golf Zlati grič. Pravi biser med igrišči za golf, očem malce skrito, morda ne največje, zato pa zagotovo eno izmed lepših. 9 lukenj predstavlja velik izziv za vsakega igralca, razgiban teren v nedrju vinogradov pa pravo pašo za oči. Golf klub Zlati grič sodi med največje golf klube v Sloveniji in je zatočišče vseh generacij in nivojev golfistov. Klub skrbi za razvoj otroškega golfa, mladih igralcev, članov in članic ter seniorjev, nekajkrat na leto pa se na igrišču odvijajo tudi raznovrstna in vznemirljiva tekmovanja.

Več na www.golfzlatigric.si

Kje:Škalce, Slovenske Konjice

Oddaljenost:1 km

Področje:šport

Primerno za:športnike

Več:www.golfzlatigric.si

Zgodovina

Konjiški grad

Grad Konjice, ki ga Konjičani imenujemo kar Stari grad, je srednjeveška utrdba iz 12. stoletja. V mogočnih razvalinah gradu so vidne romanske, gotske in renesančne arhitekturne sestavine. Leta 1175 je grad dal zazidati Ortof I. Konjiški, skozi zgodovino pa je mogočna utrdba menjala veliko lastnikov. Najbolj znani med njimi so zagotovo dediči Tattenbach, ki so gospodovali od leta 1597 do leta 1671, ko so zaradi sodelovanja v zaroti proti cesarju v Gradcu obglavili takratnega gospoda Ivana Erazma Tattenbacha.

Od vznožja Konjiške gore pa vse do gradu se lahko sprehodite po več utrjenih poteh, najzanimivejša pa je nedvomno Zmajčkova učna pot, kjer sprehod v čudoviti naravi popestrijo učni stebriči, ki vas vodijo skozi zgodovino in naravoslovje okoliških krajev.

Več na tic.konjice.si

Kje:Konjiška gora, Slovenske Konjice

Oddaljenost:2 km

Področje:zgodovina

Primerno za:celo družino

Več:tic.konjice.si

Wellness, prosti čas

Terme Zreče

V mestecu Zreče, skozi katerega teče trasa Konjiškega maratona, se nahajajo Terme Zreče. Gre za sodobne terme z odličnimi naravnimi danostmi in pestro ponudbo. Ob zdravilni termalni vodi, zunanjih in notranjih bazenih ter kopališčih in ugodni klimi, terme ponujajo sprostitev v Wellnessu Idila. V štirih tematskih svetovih se lahko razvajate v različnih kopelih, masažah in negah, ki jih odlikujejo zelišča in blagodejna olja. Za piko na i pa si po napornem dnevu lahko privoščite obisk Savna vasi, ki velja za eno najlepših in največjih savn pri nas.

Več na www.terme-zrece.eu

Kje:Zreče

Oddaljenost:4 km

Področje:wellness, termalno kopališče

Primerno za:celo družino

Več:www.terme-zrece.eu

Zgodovina, kultura

Žička kartuzija

Žička kartuzija je ime kartuzijanskega samostana v skriti dolini Svetega Janeza Krstnika v bližini naselja Žiče v občini Slovenske Konjice. Kartuzijo je okoli leta 1160 ustanovil štajerski mejni grof Otokar III. Gre za najstarejšo kartuzijo v Srednji Evropi in za prvi samostan tega reda zunaj Francije in Italije. Danes kartuzija velja za turistično in kulturno-zgodovinsko zanimivost. Sami ali pod vodstvom vodiča si lahko ogledate muzejsko zbirko, obiščete zeliščni vrt in pri zeliščarju kupite pripravke, narejene po srednjeveških receptih, v kletnih prostorih samostana pa ste lahko priča zorenju penine.

Ob vhodu v samostan stoji Gastuž, najstarejša gostilna na Slovenskem (od leta 1467), ki v svoji zbirki hrani tudi srednjeveške kuharske recepte.

Več na tic.konjice.si

Foto: Denis Sodržnik

Kje:Žiče

Oddaljenost:13 km

Področje:zgodovina, kultura

Primerno za:celo družino

Več:tic.konjice.si

Izobraževanje, znanost

Noordung center

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga glavnino svojega delovanja posveča raziskavam in razvijanju programov kulturalizacije vesolja. Glavni namen njihove dejavnosti je razvijati kulturne aplikacije za obstoječe vesoljske programe. Center opravlja tudi muzejsko in razstavno dejavnost, ki se zgodovinsko in medkulturno ukvarja z raziskavami vesolja, založniške in izobraževalne dejavnosti ter vodi produkcijo razstav in dogodkov.

Več na www.center-noordung.si

Kje:Vitanje

Oddaljenost:13 km

Področje:izobraževanje, znanost

Primerno za:celo družino

Več:www.center-noordung.si

Šport, kulinarika, prosti čas

Rogla

Rogla je smučarsko središče na Zreškem Pohorju, ki se nahaja le streljaj od Slovenskih Konjic. Poleg ugodne klime in čudovite pokrajine Rogla športnim navdušencem ponuja pestre zimske in letne aktivnosti. Nabor zahtevnostno raznovrstnih strmin privlači ljubitelje smučanja, alternativo pa ponuja urejena proga za tek na smučeh. Za najmlajše je poskrbljeno na urejenem sankališču ali v vsakodnevni ponudbi šole smučanja. V toplejših mesecih gozdnata pokrajina vabi k oddihu, teku, pohodom, kolesarjenju ali pikniku v naravi.

Več na www.rogla.eu

Kje:Zreško Pohorje, Zreče

Oddaljenost:21 km

Področje:šport, kulinarika, prosti čas

Primerno za:športnike, celo družino

Več: www.rogla.eu

Prosti čas

Pot med krošnjami Pohorje

Pot med krošnjami Pohorje kraljuje v osrčju neskončnih pohorskih gozdov na vrhu Rogle. Med sprehodom po 1043 metrov dolgi poti med krošnjami smrek do 20 metrov nad tlemi raziščite, zakaj je pohorska narava edinstvena. Ustavite se na poučnih in adrenalinskih postajah in se pozvpnite na kar 37 metrov visok opazovalni stolp z edinstvenim pogledom – v pravem vremenu tudi vse do Triglava in preko slovenskih meja. Na Poti med krošnjami ni ovir, največji vzpon pa je med 2 in 6 %, zato se lahko tja odpravite tudi z otroškim in invalidskim vozičkom.

Več na www.potmedkrosnjamipohorje.si

Kje:Rogla

Oddaljenost:21 km

Področje:prosti čas

Primerno za:celo družino

Več:www.potmedkrosnjamipohorje.si