Najhitrejša 10-kilometrska cestna dirka na Hrvaškem letos praznuje 10. obletnico. Postavljena leta 2013 v središču Karlovca, v zgodovinski Zvijezdi, je kmalu postala eden od simbolov mesta na štirih rekah in zagotovo ena najbolj priljubljenih dirk na Hrvaškem in širše. Potekala bo 10. junija.

Petkov večer

Značilen datum – petkov večer, ravna in hitra steza ter odlično vzdušje, ki ga karlovško (»karlovačko«) pivo vedno ogreje za vse tekače – vse to je pripomoglo, da je dirka v Karlovcu zasedla mesto v koledarju tekem in že po štirih letih dosegla 1.000 udeležencev. Start dirke in celotna pot potekata skozi zgodovinsko jedro Karlovca, zgrajeno v obliki pravilne šesterokrake zvezde med dvema glavnima karlovškima rekama – Korano in Kolo.

Že na prvi izvedbi teka je Lisa Christina Stublić zmagala v ženski konkurenci z novim hrvaškim rekordom na 10 km in pokazala, kako hiter je karlovški Cener, pred tremi leti pa je Moses Kurong iz Ugande tekel 28:30, kar je prepričljivo najhitrejši rezultat na Hrvaškem. Dirka se je iz leta v leto razvijala, sama proga se je spreminjala zaradi povečanja tekačev, a je vedno ostala hitra in atraktivna. Proga je krožna, zato so, da bi elitnim tekačem omogočili doseganje vrhunskih rezultatov in da bi tekma leta 2016 dobila status svetovne atletske bronaste oznake, elitno tekmo ločili od glavne, kar je še povečalo privlačnost tekmovanja. Dirka je pred tremi leti kot prva na Hrvaškem in tretja v regiji (po Ljubljanskem maratonu in Vidovdanski dirki v Brčkem) dobila status dirke WA Bronze Label.

Kljub pandemiji je Heineken 0.0 Karlovac Cener potekal tudi v letih 2020 in 2021, leta 2020 pa je bila to prva dirka s koledarja Svetovne atletske zveze, ki je bila izvedena, odkar je covid zaprl svet – kmalu za tem smo izpeljali tudi edino večjo tekaško prireditev v Sloveniji, izvedeno v korona letu 2020, torej Konjiški maraton.

Za letošnje slavnostno leto je Karlovec prejel priznanje Balkanske atletske zveze, Karlovški Cener pa je skupaj s konjiškim Konjiškim maratonom, Maratonom z dušo, balkanska tekma na 10 km, na kateri prav tako lahko pričakujemo odlične rezultate in še več rekordov.

Vse se začne v četrtek, 9. junija, ko je program večinoma namenjen Karlovčanom, odprt pa je tudi za vse goste. Potem so tu še dirke za najmlajšo in najbolj priljubljeno karlovško miljo, tekmo na 1.579 metrov v počastitev letnice ustanovitve Karlovca. Petek, 10. junij, je osrednji dan, v glavnem programu pa je poleg tekme na 10 km tudi vesela tričlanska štafeta. Ker je dirka krožna, s tremi krogi po 3,33 km, so menjave članov blizu starta in cilja ter dodatno dvigujejo vzdušje, štafete pa so lahko moške, ženske in mešane, z ločenimi štafetnimi urniki glede na spol, zato imamo tam žensko mešano ekipo (dve ženski in moški) in moško mešano ekipo (dva moška v družbi dame).

O tem, kakšno je vzdušje, ko v zadnji krog vstopijo elitni tekači, za katere navija na stotine Karlovčanov in tisoče tekačev, ki čakajo na svoj nastop in hitijo za osebnim rekordom, so besede odveč. Vse se konča z razglasitvijo najboljšega, rock koncertom presenečenja ter pripravo na tekmo prihodnje leto. To se zgodi v petek, ko se vikend šele začne …