9. Konjiški maraton: nestandarden, a veliko bolj svoboden

26. 9. 2021
sončno, 21,1 °C, 56% vlažnost

Konjiške kraje so na današnji sončen dan preplavili tekači, vse mesto pa je dihalo v tekaškem ritmu. 9. Konjiški maraton je bil že veliko bolj podoben standardni izvedbi pred korono: na enotnem startu se je letos na vse tri steze podalo skoraj 1.000 tekačev, kasneje pa so tekmovali tudi osnovnošolci.

Sprostitev številnih omejitev je omogočil za vstop na prizorišče obvezen pogoj PCT. Tisti, ki so se za vstop morali testirati, so imeli ob prizorišču možnost plačljivega hitrega testiranja.

V primerjavi z lanskim letom, ko smo z veliko večjimi omejitvami postali edina velika tekaška prireditev, ki je bila sploh izvedena, je bilo tokrat kljub omejitvam veliko bolj sproščeno. Namesto v dveh dneh je prireditev potekala po standardnem enodnevnem urniku, tokrat z vsemi tremi trasami: na 5, 10 in 21 km. Namesto 16 startov v startnih boksih in v maskah, se je skoraj 1.000 tekačev na traso po vinorodnih konjiških krajih podalo enotno in bučno, kot smo bili tega navajeni iz preteklih let. Prijavnice s prevzemom startnih številk tudi letos ni bilo, saj smo jih tekačem skupaj z majčkami poslali kar po pošti, s čimer smo se izognili gneči, zelo bogat darilni paket pa so tekači prejeli ob prihodu v cilj.

Prizorišče je letos spet bolj zaživelo tudi zaradi vnovičnega prihoda lokalnih ponudnikov, ki so predstavljali konjiške kraje s svojimi domačimi izdelki in turistično ponudbo, seveda pa je svoje dodalo tudi dejstvo, da so se tekačem lahko na prizorišču znova pridružili navijači in osnovnošolci, ki so tekli na Teku šolarjev (za njih pa pogoj PCT seveda ni bil obvezen).

Zmagovalci

Na najdaljši trasi je slavil Vinko Jošt s časom 1:18:42, s čimer je drugouvrščenega pustil kar slabih 8 minut za sabo, med ženskami pa Katja Martinšek z 1:32:19. Drugo mesto je pripadlo Simonu Maleku Kuzmiču, tretje pa Marjanu Altu, v ženski kategoriji pa je bila druga Nina Pavlič in tretja Katarina Pišotek.

Letos sta državna prvaka v cestnih tekih na 10 km in hkrati zmagovalca v absolutnih kategorijah nepričakovano postala Klemen Bojanc s časom 0:31:15 in Anja Fink s časom 0:35:01, ki sta oba ugnala lanska prvaka in vsaj do zdaj bolj poznana atleta, Mitjo Krevsa in Nejo Kršinar, ki sta bila druga. Tretji mesti sta šli Timoteju Bečanu in Georginah Nyaguthii

5-kilometrsko traso sta usvojila domačin Rok Klinc (0:18:10) in Čehinja Martina Holicka (0:20:28). Anže Obreza in Žiga Božič sta v cilj pritekla na drugo in tretje mesto, pri ženskah pa sta to bili Natalija Mašera in Katarina Cesar.

Preverite tudi ostale rezultate!

REZULTATI

Kategorije