Harmonika, ki je že zbudila toliko dobrih čustev in ob kateri so na 6. Konjiškem maratonu imeli več moči tekači, ki so se smejali, in ob njenem taktu poplesavali gledalci ob progi, bo širila še več dobre volje. Matej Banovšek se je namreč odločil, da bo ta harmonika Munda (izdelali so jo posebno zanj in za maraton) imela posebno poslanstvo.

Na njej bodo odslej majhni prstki stopali v svet glasbe in kdo ve, morebiti bo prve glasbene korake na njej naredil bodoči glasbeni virtuoz. Matejevi želji so prisluhnili konjiški Lajoni. Lions klub Konjice je harmoniko odkupil in dal tri tisoč evrov v sklad Društva cerebralne paralize Sonček Celje, nato pa kupljeno harmoniko vrnil Mateju, da bo na njej učil tiste konjiške otroke, ki jim starši ne zmorejo kupiti instrumenta. Naslednjih pet let bo vsako leto izbran učenec, ki bo imel ta privilegij.

Matej Banovšek: »Učenje ob tej harmoniki bo zagotovo posebno. Vedno, ko jo samo pogledam, se spomnim vsega, kar se je v meni pletlo na poti 6. Konjiškega maratona. Spomnim se poguma, strahu, prijateljev, navijačev ob progi, občutka, ko sem pritekel v cilj, in tudi, kako zelo me je zaradi njenih sedmih kilogramov vse bolelo prvi dan po maratonu. Najbolj pa se spomnim, kako mi je z nje vso pot vriskala Golica: Matej, zmogel boš. In želim si, da bi tako vriskala ta harmonika tudi vsem učencem, ki bodo nanjo igrali.«

Prijavite se!

Vse do 31. oktobra 2018 Matej Banovšek zbira prijave na naslov: matej.banovsek@gmail.com ali Matej Banovšek, Zeče 42, 3210 Slovenske Konjice. V začetku novembra bo znano, kdo bo prejel brezplačno harmoniko v najem in šolnino.