Na 6. Konjiškem maratonu bo tekel tudi Bogomir Dolenc, začetnik projekta 42 maratonov v 42 dneh. V 42 dneh bo pretekel 42 maratonskih razdalj, s svojim podvigom pa zbira sredstva za Male viteze – ustanovo, ki pomaga otrokom, obolelim za rakom. Pred kratkim je obiskal Radio Rogla in tekače Konjiške atletske šole, v našem pogovoru pa je spregovoril o tem, ali je nor, zakaj pomaga malim vitezom in Maratonu z dušo. Konjičani ga bodo kmalu imeli priložnost spoznati na predavanju o njegovi zgodbi, in sicer 19. junija ob 19.00 v konjiškem Domu kulture.

Pretekli boste 42 maratonov v 42 dneh. Kaj vas je potegnilo v tako pogumno odločitev?

Takšna vprašanja dobivam pogosto. Vprašajo me: »Ali si nor?« Odločitev o izvedbi ekstremnega tekaškega projekta je padla že dobri dve leti nazaj. Iskal sem izziv, zase in kot sporočilo ostalim.  Prepričanje, da je nemogoče pripraviti 42 dnevnih tekaških dogodkov zaporedoma, smo z delom v zadnjih osmih mesecih ovrgli. Iskanje razumevanja pri občinah, športnih organizacijah oz. zavodih je bilo veliko, širina športno-dobrodelnega projekta pa nam je dala podporo tudi pri večjih športnih organizacijah in celo državnih inštitucijah. Še odgovor na vprašanje: »Ali si nor?« Ja, sem. A sem pozitivno nor, ker želim s športom pomagati drugim. In veselim se te »norosti«, saj bo to eno lepo popotovanje po krajih Slovenije z ogromno športa, rekreacije in dobrodelnosti.

Kdo so Mali vitezi in kako jim lahko pomaga vsakdo?

Mali vitezi so osebe, ki so se kot otroci soočali s težko boleznijo, rakom, ter šli čez težke procese zdravljenja z operacijami in kemoterapijami. Z vsem tem so se morali soočati v najbolj ranljivem obdobju življenja, otroštvu. Pozdravili so se – trajno ali začasno – ampak to zdravljenje je na njih pustilo manjkajoče dele telesa, kot so roke ali noge, tudi izmaličeno telo, hkrati pa težke posledice v samopodobi in samozavesti. Vse to nosijo v mladostniško in odraslo dobo ter s tem soočajo v izobraževanju, iskanju zaposlitve, gibanju in ureditvi normalnega življenja. Malih vitezov je v Sloveniji preko 1200 in so v vseh naših regijah. Za njih skrbi ustanova Mali vitez, ki poskuša jim olajšati nadaljnja zdravljenja, rehabilitcije, nakup protez in jim nudi medicinsko-terapevtsko svetovanje. Za vse to so potrebna denarna sredstva. V sklopu športno-dobrodelnega projekta 42 maratonov v 42 dneh se jim lahko pomaga z SMS-donacijo s sporočilom na 1919 in geslom VITEZ ali VITEZ5 ter s prostovoljnim prispevkom.

Obiskali ste tekaško skupino Konjiške atletske šole. Kako ste se imeli in kaj ste povedali tekačem?

Na srečanju in druženju sem se imel odlično. Energija tekačev je neverjetna. Čutiti je bilo željo po treningu, po teku in kar je najbolj presenetljivo – vsi srčno trenirajo za dober nastop na Konjiškem maratonu. Tako množične skupine, ki bi delala za domači maraton, nisem videl še nikjer. Po uvodnem pozdravu smo spregovorili tudi nekaj besed o športno-dobrodelnem projektu, predvsem o ciljih projekta in nastopu na Konjiškem maratonu – o  njihovem  maratonu, kjer bodo pokazali trud treninga čez leto, in mojem  že 37. zaporednem  maratonu. In seveda, da me pričakajo na cilju in spodbujajo v zadnjih korakih – to bo spodbuda za male viteze.

Se sami kdaj bojite padca motivacije in/ali bolečin med vélikim podvigom?

Motivacija in fokus v izvedbo projekta sta velika. Sama motivacija so mi mali vitezi, s katerimi se družim že več kot leto dni, z njimi hodim na rehabilitacije in sodelujem v njihovih delavnicah. So mi navdih in inspiracija, tako da se padca motivacije ne bojim. Kar se tiče bolečin … Te bodo prisotne in so pričakovane. So stalnica ekstremnih podvigov. Z izkušnjami preteklih projektov in treningom, kako z razmišljanjem preiti bolečino, verjamem, da bodo obvladane in da bom pritekel vsak dan do cilja z nasmeškom. In priokusom bolečin na določenih dnevnih tekaških dogodkih (smeh).

Eno od maratonskih razdalj za Male viteze boste pretekli v Konjicah, na Konjiškem maratonu, 30. septembra. Zakaj prav tukaj?

Pri iskanju lokacij izvedbe 42 dnevnih maratonov sem želel enega izmed maratonov tudi preteči v Slovenskih Konjicah. Termin Konjiškega maratona je ustrezal v termin projekta in, ko sem vzpostavil kontakt z organizatorjem, mu predstavil idejo, sem takoj dobil njegovo podporo in podporo Občine Slovenske Konjice. Ker sam tečem s srcem in čutim osebe, ki jim želim s tekom pomagati, je tudi slogan Maraton z dušo del mene in se lahko poistovetim z njim. Definitivno bo to Maraton z dušo – za vse tekače, ki bodo tekli, in za vse male viteze, za katere bom jaz tekel.

Bogomir Dolenc, ki bo pretekel 42 maratonov v 42 dneh, bo v konjiškem Domu kulture predaval o svoji zgodbi 19. junija ob 19.00.