Žička kartuzija v letu 2015 praznuje svoj 850. rojstni dan in zadnjo nedeljo v septembru, 27. 9. 2015, na Svetovni dan turizma, brezplačno odpira svoja vrata za vse obiskovalce.

Organizatorji Konjiškega maratona tako vse tekače, navijače in obiskovalce vabimo, da se po športnem udejstvovanju v Slovenskih Konjicah odpravite še na ogled Tihe lepotice, ki v dolini sv. Janeza Krstnika še vedno kraljuje v vsej svoji veličini in trmasto kljubuje zobu časa.

Brezplačni vodeni ogledi bodo potekali cel dan od 10. ure dalje (na vsaki dve uri), kar pomeni, da po zaključenem maratonu z lahkoto ujamete tistega ob 14. ali 16. uri. Ob vodenem ogledu, kjer se boste sprehodili po notranjosti kartuzije, se razgledali po zeliščnih vrtovih, obiskali zeliščno prodajalno, peninsko klet, lončarski atelje in se naužili lepot stalnih razstav, se boste lahko okrepčali tudi v najstarejši gostilni na Slovenskem – Gastuž ali si pobližje ogledali srednjeveško življenje na gostujoči Srednjeveški tržnici. Podroben program dogajanja si oglejte na: http://www.zvkds.si/sl/zvkds/dekd/2015/program/