Prijavljenih skoraj 900 tekačev, zmagovalca polmaratona Lucija Krkoč in Robert Kotnik 28. 9. 2014, Slov. Konjice – V Slovenskih Konjicah je danes potekal eden največjih športnih dogodkov na Štajerskem, Konjiški maraton – tokrat že drugič. Prijavilo se je več tekačev kot lani, dodali so tudi dva dobrodelna teka, kar skupaj nanese na skoraj 900 ljudi. Zadovoljni so bili tako organizatorji kot obiskovalci, saj se je slišalo, da je slogan »maraton z dušo« upravičen.

Že prvo leto so se izkazali kot izredno organizirana prireditev z dobrim naskokom: prijavilo je 550 tekačev v družbi lepega števila navijačev, kljub nezavidljivemu hladnemu deževnemu vremenu. Letos so presenetili: na maraton v prijetni temperaturi je bilo prijavljenih skoraj 700 maratoncev, kar je skupaj z dobrodelnimi teki pomenilo teklo okoli 900 prijavljenih tekačev. V absolutni kategoriji, 21 km, je s časom 1:12:35 ciljno črto prvi prečkal Robert Kotnik, med ženskami pa je zlato odnesla Lucija Krkoč s časom 1:21:52. Na 10-kilometrski progi je slavil Rok Puhar s časom 0:30:30, v ženski kategoriji pa Ana Noner s časom 0:43:18.

Dobrodelna Tek šolarjev in Tek občanov sta pritegnila prav lepo število ljudi, ki so s simbolnim kratkim tekom po slikovitem konjiškem starem mestnem jedru prispevali v šolske sklade lokalnih osnovnih in srednjih šol. Poleg odlične tekme, katere prenos je bilo mogoče ves čas spremljati v živo na spletni strani, komentiral pa jo je odličen strokovni komentator Peter Kavčič skupaj s povezovalko Tjašo Kangler, se je na konjiškem Mestnem trgu razvilo zabavno popoldne. Že pred startom je vzdušje elektrila odlična rock skupina Take off, kasneje se je na odru pridružil ansambel Žvižg, organizatorji pa so presenetili z nepričakovani klici na oder – med tekači so bili namreč tudi lokalni glasbeniki, ansambel Glas in ansambel Unikat, ki so zaigrali nekaj pesmi. Med tekači in navijači se je čutilo dobro vzdušje. Šušljalo se je, da je Konjiški maraton upravičil svoj slogan, »maraton z dušo«. »Največ nam pomeni odziv tekačev in drugih obiskovalcev. Dogodek je namenjen njim, zato smo izredno zadovoljni – ne le zato, ker je teklo toliko več ljudi kot lani, ampak tudi, ker so s prireditve odšli nasmejani,« je povedal vodja organizacije, Anton Noner. Vsak tekač je prejel bogato darilno vrečko, v kateri je bila tudi simpatična štajerska malica (hlebček kruha, kos salame in steklenička vina), na trasi pa so jih spodbujali tudi harmonikarji. V bližnjih Zrečah so ob trasi pripravili še en oder z živo glasbo, kjer je bilo veliko navijačev, tako da so tekaške noge tekle precej lažje, kar je vidno tudi v dobrih rezultatih. Obiskovalci dogodka so imeli možnost poskusiti profesionalno tekaško obutev znamke Saucony, prevajalec Igor Jurič pa je vsakemu kupcu Velike tekaške knjige, kot se spodobi, knjigo tudi podpisal.

Foto: Studio Fakin

Robert Kotnik Rok Puhar Lucija Krkoč Ana Noner – 300 Tekači v cilju
Izbor slik si lahko ogledate na FB strani Konjiški maraton, ostale pa si oglejte ekskluzivno na Planet Siol.net

REZULTATI: 21 km, moški: 1. Robert Kotnik, 1:12:35 2. Jan Breznik, 1:17:17 3. Florjan Rot, 1:19:30, 21 km, ženske: 1. Lucija Krkoč, 1:21:52 2. Aleksandra Fortin, 1:26:03 3. Mateja Mlinar, 1:32:31, 10 km, moški: 1. Rok Puhar, 0:30:30 2. Tomaž Krušič, 0:35:13 3. Jan Kramer, 0:35:41, 10 km, ženske: 1. Ana Noner, 0:43:18 2. Marjeta Arčnik, 0:44:53 3. Jasna Golež, 0:45:14