Ideja o Konjiškem maratonu je tiho tlela že nekaj let, preden se je materializirala do te mere, da smo jo upali izgovoriti na glas. Ravno pravšnja mera poguma in koktajl dopolnjujočih se karakterjev sta zanetila iskro, ki je se je razplamenela v organizacijsko ekipo, ki je neutrudno delala skoraj leto dni. Tako je v deževnem jutru, zadnjo nedeljo v septembru leta 2013, luč sveta ugledal 1. Konjiški maraton.

Visoka udeležba tekačev, izjemna podpora lokalnega okolja, predana pomoč prostovoljcev in izreden posluh lokalnih gospodarstvenikov so botrovali k odločitvi, da prvi (uspeli) poskus skušamo spremeniti v tradicijo.

Zadnja septembrska nedelja je tako v Konjicah rezervirana za tekaški dogodek, ki ga odlikuje razgibana trasa različnih dolžin. Začrtana proga Konjiškega maratona, teče skozi Dravinjsko dolino, mimo vinorodnih gričev konjiških Škalc, do mesta Zreče, kjer se obrne in tekače pripelje nazaj do vznožja Konjiške gore ter skozi ciljno črto v samem središču starega mestnega jedra Konjic.
Konjiški maraton je drugačen tudi zato, ker je pravi maraton le po imenu, saj njegova najdaljša tekaška pot meri (le) 21 kilometrov. Polmaraton oz. mali maraton, kakor radi rečemo, dopolnjuje še proga na 10 kilometrov in nekaj krajših tekov, katerih dolžina in količina se letno spreminjata.

Konjiški maraton je nedvomno unikatno doživetje – ne le zaradi razgibanega terena in pestrega spremljevalnega programa, ki ves čas dogajanja poteka tako v startno-ciljni ravnini, kakor ob celotni tekaški progi – temveč predvsem zaradi posebne dobrodošlice, ki jo organizatorji namenjamo tekačem.

Posebna skrb za tekmovalce in pridih domačnosti sta tista elementa, ki tekaško doživetje pospremita z obilico nepozabnih spominov.